Escola de famílies

Resum sessió formativa: «Parlem de sexualitat»

Ja teniu disponible el resum de l'última sessió formativa que es va dur a terme a l'Escola de Famílies.

La Marta va començar la seva xerrada, fent l’incís que a part de ser fisiosexòloga i fisioterapeuta era dona, filla, néta, amiga, de sexe femení i cisgènere.

Sexualitat: sexe i molt més…
Quan parlem de sexualitat ens estem referint a sexe, gènere, erotisme, plaer, intimitat, reproducció i orientació sexual.
La sexualitat té una funció molt més que reproductiva i conèxier la sexualitat va més enllà de saber com s’anomenen els òrgans sexuals i quins són els mètodes anticonceptius.
Altres funcions de la sexualitat són la comunicativa relacional, l’afectiva i la del plaer. La salut sexual proporciona salut física, psicològica i emocional i el Drets Humans l’estableixen com un dret universal de totes les persones.

La sexualitat i l’entorn
La sexualitat es veu influïda per un munt d’aspectes : sòcioculturals, religiosos/espirituals, biològics i/o psicològics, etc. i la seva percepció depèn de la nostra educació sexual, els nostres tabús i els prejudicis que poguem tenir o que anem adquirint.
Des que neix un infant, la manera de relacionar-nos amb aquest nadó ja es veu influïda en funció de si el seu sexe és femení o masculí. Inconscientment ja estem donant uns imputs a les criatures del que hauran de ser en un futur. Aquestes diferències es van mantenint a mesura que ens fem grans i això condiciona la manera de relacionar-se homes i dones a nivell sexual.
Hem d’intentar evitar fer aquestes distincions en funció del sexe, ja que cada persona decideix si està acord amb el seu genitals (cisgènere) o no (transgènere) i un tracte des de la igualtat i la coeducació és molt més favorable per a tenir una bona sexualitat.
Actituds que no serien adients serien: Fer forats a les orelles des del naixement a les nenes. Utilitzar uns colors per a nenes i altres per a nens. Parlar a les nenes amb expressions del tipus: “No ploris que et poses molt lletja!”! O bé digir-se al nens així: “Ets un machote, segur que de gran te les emportes a totes!”

La importància de conèixer el nostre cos
Conèixer la nostra anatomia genital, saber com funciona fisiòlogicament (fibres musculars) i tenir present com pot modificar-se el seu correcte funcionament (posició del cos, distensió, desequilibri de pressions abdomen/tórax) ens ajuda a tenir millor salut sexual.
L’acte sexual no ha de ser dolorós, i per tant si és així, cal cercar solucions terapèutiques, com per exemple la fisioteràpia.
En aquest punt, també és molt important conèixer el nostre cicle menstrual i la nostra menstruació.
Des de sempre que la menstruació s’ha tractat com un tema tabú. Sovint , arribem a la primera menstruació sense conèixer ni els nostres genitals amb certa consciència (no els hem mirat amb un mirall, no els sabem dibuixar, etc) i amb idees errònies, grans dubtes o prejudicis. Com per exemple: pensem que el dolor no es pot tractar, que la solució al dolor són les anticonceptives, no coneixem les alternatives a les compreses o als tampons, la regla fa pudor i fa fàstic, no coneixem com influeix el cicle menstrual en la nostra sexualitat, etc.

La sexualitat des dels nostres inicis
La diferenciació dels genitals comença morfològicament a la sisena setmana de gestació. Però quan som fetus, la sexualitat no només es produeix a nivell físic.
Ja dins la panxa de la mare el fetus sent plaer en funció del plaer que sent la mare i des de l’úter ens toquem nosaltres mateixos per d’aquesta manera prendre consciència d’on acaba el nostre cos, com som, com funcionem i que ens fa sentir benestar.

La sexualitat en etapes i en fases

Etapes
Etapa 1 mapa corporal: important anomenar les parts del cos, el nadó es toca tot el cos i així explora on acaba el seu cos i comença l’entorn.
Etapa 2 funcionamient i ereccions: : tocar-se proporciona benestar i un efecte relaxant. Si és molt freqüent pot indicar ansietat o provocar-la. En aquest punt explicar que es poden tocar, però que cal que ho facin en un espai íntim.
Etapa 3 tocar-se dona plaer: : més enllà del relax, inicis de la masturbació
Etapa 4 masturbació: : implica un objetiu, es busca l’ejaculació i/o l’ orgasme. Hi ha una idea clara del sexe.

Fases
Oral: fins als 18 mesos . El plaer a través de la succió, el xupar i el mossegar.Primers contactes amb el seu cos per explorar.
Anal: dels 18 mesos fins als 3 anys. Contenció d'esfínters. Manipulació genital y obtenció plaer sense finalitat de masturbació.
Fàl•lica: dels 3-6a: genital com a font de plaer, bromes sexuals sense conèixer sentit. La resposta de l’adult marcarà l’aprenentage per imitació/intimidació/prohibició/inhibició.
Latència I: dels 6-8 anys: establiment dels rols gènere, distinció sexe femení/masculí, segueixen els jocs sexuals de l’etapa anterior.
Latència II: dels 8-12anys: canvis emocionals, dubtes enamorament/ amistat intensa, desig de més intimitat, apareixen les fantasies sexuals/romàntiques, inici de la masturbació cercant l’orgasme conscient.


Consells pràctics
1) Normalitzar la sexualitat: parlar amb les paraules que correspon, no amagar el cos, ni les mostres d’afecte.
2) Educar en les emocions i el respecte a un mateix i als altres.
3) Revisar les nostres creences i procurar no condicionar als nostres fills/filles. Vigilar amb certs comentaris esteriotipats. P.ex. "Tens una cara de nen. /Ets una floreta".
4) Potenciar l’autoestima i valorar-se un mateix/a.
5) Parlar amb assertivitat, és a dir dir el que vols sense perdre el respecte ni a tu ni als altres.
6) Parlar de sexualitat des de ben petits. Comentant situacions, actituds, emocions, etc. Esperar a l’adolescència és anar tard.
7) Oferir alternatives d’oci. Veure pel•lis junts, passejar parlant, proposar lectures, fer alguna activitat conjunta. Compartir estones on aprofitem per a debatre aspectes sexuals i ensenyem a ser crítics des de la distenció i l’entreteniment.
8) Fomentar l’intercanvi d’opinions i no el sermó . Comentar vídeos amb clixés sexuals i/o masclistes, trencar els tòpics de pel•lis porno o romàntiques, lletres cançons, notícies, etc).

Punts a reforçar:
o La masturbació no és tabú però forma part de la intimitat.
o El plaer no s’ha de compartir, excepte quan un vulgui.
o Si es comparteix ha de ser entre iguals, mai entre nens d’edats de diferents fases sexuals ni amb adults.
o Tocar-se com un joc entre infants és normal, però tocar-se amb intenció de tenir sexe s’ha de limitar per edats amb major maduresa (més dels 12 anys).
o Quan es té sexe amb una persona hauríem de comptar amb els coneixements adequats i la maduresa psicològica i emocional, per a poder afrontar qualsevol situació no satisfactòria o adversa.


Lectures recomanades
• Sylvia de Béja. Tu sexo es tuyo
• Elena Crespi . Habla con ellos de sexualidad
• Bel Olid. Follem?

Contacte
@martagalobardes
623190299
magiacong@gmail.com

AFA Lola Anglada Badalona. Accés al Web antic - Web de l'escola